Fysiotherapie bij kaakgewrichtsklachten

Fysiotherapie bij kaakgewrichtsklachten

De belangrijkste onderdelen van het kauwstelsel zijn het kaakgewricht, het gebit en de kauwspieren. De meest voorkomende klachten bij kaakproblemen zijn: pijn of vermoeidheid van de kauwspieren, het niet goed kunnen openen van de mond, pijn rond het kaakgewricht (vóór het oor), knappende of krakende kaakgewrichten, overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen, en abnormale slijtage van het gebit. Maar ook oorpijn, hoofdpijn en nekpijn kunnen te maken hebben met stoornissen in het kauwstelsel.

Herkent u één of meer van deze symptomen, dan is de kans groot dat u last heeft van kaakproblemen. Ruim 21% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van genoemde kaakproblemen, slechts 2-3 % zoekt hulp.

Waardoor ontstaan kaakproblemen?
Kaakproblemen kunnen ontstaan door overbelasting van de kauwspieren. Dit gebeurt door bijvoorbeeld klemmen, knarsen, nagelbijten, lipbijten, wangbijten, kauwgom kauwen, penbijten of tongpersen tegen tanden of gehemelte. Ook kan stress een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van overbelasting van de kauwspieren. Denkt u maar aan gezegdes als ‘je verbijten’, en ‘kiezen op elkaar en doorgaan’.

Uw kaakproblemen kunnen echter ook te maken hebben met problemen vanuit het kaakgewricht. Het kaakgewricht bevat een kraakbeenschijf (discus) die verschoven kan zijn, waardoor er in de kaak knappende geluiden ontstaan. De discus kan zelfs zo verschuiven dat het gewricht blokkeert waardoor de mondopening beperkt wordt.

Verder kan kaakpijn het gevolg zijn van gebitsproblemen. De tanden en kiezen kunnen slijten door tandenknarsen en gevoeliger worden, maar er kan ook gewoon sprake zijn van kiespijn.

Wat kunt u eraan doen?
Kaakproblemen zijn doorgaans goed op te lossen. Het eerste wat u zelf kunt doen, is informatie inwinnen bij een deskundige .Dat kan uw tandarts zijn of een kaakchirurg. Zo nodig kan deze u verwijzen naar een fysiotherapeut. Omdat een fysiotherapeut vrij toegankelijk is kunt u ook direct een afspraak maken om uw kaakgewrichtproblemen te laten beoordelen .

Wat kan de fysiotherapeut voor u doen?
De fysiotherapeut analyseert aan de hand van vragen en een onderzoek uw klachten. Vervolgens bespreekt de kaakfysiotherapeut de beste aanpak van uw probleem. Als er sprake is van kaakproblemen, dan kan de fysiotherapeut u zelf begeleiden, bijvoorbeeld in geval van kaakpijn of beperkte mondopening. Is er sprake van een ander probleem, dan zal de fysiotherapeut u direct doorverwijzen naar een deskundige met wie hij of zij samenwerkt. De behandeling wordt meestal ondersteund door oefeningen welke met u worden doorgenomen en op schrift meegegeven om thuis uit te voeren

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met onze praktijk.