Lage rugklachten

Een van de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat zijn lage rugklachten. Hierbij wordt uitgegaan van de regio vanaf de onderste ribben tot en met aan de bilplooien. Bij 60 tot 90% van de mensen in westerse landen wordt ten minste één keer lage rugklachten geconstateerd. Dit komt zowel evenveel voor bij mannen als bij vrouwen.

Voorbeelden van klachten kunnen zijn: rugpijn rondom de onderste ruggenwervels, stijfheid en gevoeligheid van de spieren in de onderrug of bilregio maar ook uitstraling van pijn in een bil of been. De pijn kan geprovoceerd worden door diverse houdingen zoals bukken, tillen, lang staan of zitten. De pijn hoeft niet te wijzen op een hernia, ziekte, afwijking of beschadiging en zijn vaak met een gerichte aanpak goed te behandelen. Zo is de ergste pijn meestal verdwenen binnen 1 tot 2 weken en wordt in deze periode geadviseerd om in beweging te blijven dit desnoods met pijnstillers.

 

Als de pijn niet verder afneemt zijn er binnen onze praktijk diverse behandelmogelijkheden:

  • Fysiotherapie: de fysiotherapeut zal bij u een anamnese afnemen waarin duidelijk wordt of fysiotherapeutische behandeling geschikt is. Zo ja? Dan zal de fysiotherapeut uitleggen wat de vervolgstappen zijn aan de hand van een onderzoek en vervolgens met u een behandelplan bespreken. Het behandelplan zal bestaan uit advies omtrent bewegen maar ook oefeningen gericht op het behouden van de mobiliteit en het versterken van de onderrug.
  • Manuele therapie: Onderscheidt zich van de fysiotherapeut doordat hij diepgaande kennis toepast van herstel- processen dit met name voor wervelkolomproblematieken. Ook kan hij complexe manuele vaardigheden toepassen in het diagnostisch of therapeutisch proces.
  • Oefentherapie /Mensendieck: indien uw lage rugklachten het gevolg zijn van houding of werk gerelateerde klachten kunnen wij verwijzen naar onze collega’s oefentherapie/mensendieck waarmee wij binnen de praktijk samenwerken.

Welke behandeling of combinatie van behandelingen voor u het meest geschikt is kunnen wij samen met u beoordelen na het maken van een afspraak waarbij na het onderzoek van uw klachten een behandelvoorstel gedaan zal worden.