Medical taping

Medical taping

Iedereen kent het wel die gekleurde tape op de rug, knie en armen van sporters. Kinesiotape of medical tape wordt dat genoemd, maar wat doet dat nou eigenlijk?

Wat is kinesiotape?

Kinesiotape is elastische tape met een lijmlaag die zeer duurzaam en waterproof is. Hierdoor blijft de tape beter zitten bij bewegen of als men zweet. Daarnaast is de lijmlaag minder agressief dan die van bijvoorbeeld witte tape, waardoor er minder snel huidirritaties ontstaan. Doordat de tape elastisch is, heeft kinesiotape meerdere mogelijkheden om gebruikt te worden dan witte tape.

Wat doet kinesiotape?

Waar witte tape vaak alleen stabiliserend werkt, geeft de elasticiteit van kinesiotape de mogelijkheid tot meerdere functies, zoals:

  • Stabiliserende functie
  • Ontspannen van spieren (detoniserende functie)
  • Spanning op spieren zetten (toniserende functie)
  • Vermindering van zwelling (aanzetten van het locale lymfesysteem)
  • Herstel van littekenweefsel bevorderen.

Bovendien is een groot voordeel van deze tape dat het niet beperkend is. Zo kan men een enkel intapen voor stevigheid in één bepaalde richting, terwijl de enkel nog wel in andere richtingen kan bewegen. Deze beweeglijkheid in andere richtingen is positief voor de sporter zodat deze wel normaal weer kan sporten met de stevigheid van tape.

Hoe werkt het?

Wat betreft de functie voor het herstel van littekenweefsel en vermindering van zwelling geldt het volgende. De tape trekt de huis iets omhoog, waardoor er meer ruimte ontstaat. Door deze ruimte onder de huid wordt de bloed- en lymfestroom bevordert en kan het vocht makkelijk worden afgevoerd. Het probleem bij slecht herstellend littekenweefsel is juist dat dit weefsel verkleeft met het onderliggende weefsel. Door de huid van de onderliggende weefsel op te tillen kan deze verkleving niet plaatsvinden.
Wat betreft het op spanning brengende functie of ontspannende functie met betrekking op spieren geldt dit; Men kan een spier laten ontspannen door de tape eerst aan te brengen bij het aanhechtingspunt van de spier en vervolgens met rek de spier te tapen naar de oorsprong van de spier. Omdat de tape elastisch is en dus terug wil naar het beginpunt, zal de tape de spier meetrekken naar het aanhechtingspunt van de spier. Wat tot resultaat heeft dat de spier verlengt. Een verlengde spier geeft ontspanning, net zoals rekken van een spier ontspanning kan geven (denk aan kramp in de spieren en dan rekken). Een spier op spanning brengen wordt precies andersom gedaan. De tape wordt eerst aangebracht op de oorsprong van de spier en dan met rek de spier naar het aanhechtingspunt tapen. Doordat de spier nu verkort wordt, zal hij op spanning komen ( net zoals het zelf aanspannen van een spier, dan verkort de spier ook).


Therapeuten:

Sanne Harland
Dewi Willemze